Projektzáró

Iskolánkban véget ért a Nemzeti Tehetségprogram keretében megvalósuló NET-generáció kalandozásai címet viselő -egész tanévet átölelő- programsorozat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton nyertes projektünk a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítését tűzte ki célul.

A programban 30 tanuló vett részt 2 pedagógus vezetésével. 10 fős csoportokban egy-egy téma köré szervezett foglalkozássorozat keretében olyan ismeretekkel gazdagodtak, amelyeket a későbbiekben be tudnak építeni a tanulmányaikba.

ÖKOLÓGUSOK csoport témája a környezettudatosság, szelektívhulladékgyűjtés volt. Ennek keretében újrahasznosítható hulladékokból készítettek plakátokat, alkotásokat, társasjátékokat. Online képregények és bemutatók készültek lakóhelyünk, környezetünk értékeinek bemutatására, felhívva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az elsajátított ismeretekből tankockák (Learningapps) készültek, amelyet mások is bármikor kipróbálhatnak.

GEOMATEKOSOK csoport tagjai a matematikai és geometriai ismereteiket bővítették térbeli építőjátékok (Zometool, Geomag) segítségével. Emellett megismerkedtek a GeoGebra programmal, valamint egy játékkészítő programmal is (Kodu). Ennek segítségével készült játékot a többiek is kipróbálták.

KÓDOLÓK csoport tagjai a kódolás, programozás világába nyertek betekintést. A titkosírások történeti áttekintése után maguk is készítettek titkosírásokat, QR-kódokat. Ezen ismeretek birtokában készítettek egy társasjátékot. Megismerkedtek egy programozást tanító programmal is (Scratch).

Mindhárom csoport tanulói egy-egy foglalkozás keretében újrahasznosítható hulladékokból robototokat építettek, majd egy számítógépes program segítségével irányították, programozták őket.

Egy délután az ÉlményMűhely szervezésében a da-Vinci dekódolásról szólt.

A játékos ismeretszerzés mellett két alkalommal egy-egy napos kiránduláson látogatást tettünk Budapesten a Microsoft Magyarország Kft.-nél és az MTA SZTAKI-nál; valamint a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében és Botanikus kertjében.

Élményműhelyesek beszámolója
Képek a foglalkozásokról
Projektzáró

 

Pécsi kirándulás

A Nemzeti Tehetségprogram keretén belül 30 diákkal látogatást tettünk a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében, ahol egy számítógéppel vezérelt terepasztallal ismerkedtünk meg. Ez a berendezés a folyók születését, hegyek gyűrődését, fennsíkok létrejöttét, valamint törésvonalak kialakulását is képes modellezni. Dr. Pirkhoffer Ervin docens szemléletes előadásában mutatta meg nekünk lakóhelyünk kialakulásának történetét, a folyók szállító és romboló munkáját, melynek mi is aktív résztvevői voltunk.
Ezután az egyetem Botanikus kertjében a sivatagi élőhelytől kezdve a vízi élővilágig tartó ismertető sétán vettünk részt. A látogatás során jártunk a Kaktusz- és pozsgásházban, Pálmaházban és az Orchidea- és Bromelia-házban, ahol megismertük a mediterrán, ázsiai, ausztrál, amerikai, vízi, sivatagi és futónövény-gyűjteményt.

Képek

ÉlményMűhely Da Vinci dekód Siklóson!

Programok és programozók a természetben, a művészetben és a nanotechológiában címmel került megrendezésre 2017. április 19. 13.00 – 16.00 között iskolánkban az ÉlményMűhely szervezésében a tehetségnap. Szabó Ildikó, pedagógia program vezetőjének rövid bevezetője után a csoportok műhelyfoglalkozásokon vettek részt neves szakemberek vezetésével.

1. műhely: ÖKOLÓGUSOK
Nanotechnológiai eljárások a környezetvédelemben, természetes energiaforrások hasznosítása. Szabó Ildikó, az ÉlményMűhely pedagógiai vezetőjének irányításával grafénrácsot, valamint szél- és vízerőmű modelleket építettek a diákok 4D Frame készlet segítségével.
2. műhely: GEOMATEKOSOK
BBC Micro:bit programozás. Az ÉlményMűhely robotikusa, Vecsei Ákos vezetésével minden gyerek egy mini számítógép-kontrollelt programozhatott. Így lehetőségük volt megismerni a microbit programot.
3. műhely: KÓDOLÓK
Tesszelációk a természetben, és a művészeti-tudományos alkotásokban.
Az ÉlményMűhely kutatási koordinátora, Dr. Stettner Eleonóra ismertette meg a tanulókat a természetben és a művészetben fellelhető mintázatok közötti összefüggésekkel. Az Inkscape szoftverrel mindenki elkészíthette a maga mintázatát.

A programot óriásmolekula-építés és közös játék zárta. Az ÉlményMűhely matematikai-művészeti kiállítása pedig a program teljes időtartamában megtekinthető volt.

Képek

Budapesti kirándulás

Az NTP pályázat keretén belül iskolánkból 30 diáknak volt lehetősége megnézni a Microsoft céget, ahol a biztonságos internet használatról hallgattak meg egy előadást, kérdezhettek és elmondhatták tapasztalataikat.
Ezután a Magyar Tudományos Akadémiánál látványos demo keretében nyerhettek betekintést a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium Megosztott Virtuális Valóság Csoport munkájába.
A nap végén megnézhették a hatalmas Lego kiállítást, ahol ki is próbálhatták az egyes elemek működését.

Képek

NET-generáció kaladózásai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, “A matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben támogatása” című, NTP-MTTD-16-0098 pályázati azonosítóval rendelkező NET-generáció kalandozásai című pályázatunk 1 500 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A program szeptemberben indul és májusig tart, amelyben 30 tehetséges diák vesz részt.

A programot vezető pedagógusok Nagyváradi Henriette és Fehér Laura.

A programban résztvevő tehetséges diákok:
5.a osztály:
Balla Zoltán, Frank Zsófia, Ignácz Noémi, Kasza Dániel, Kovács Fanni, Kasuba Viktória, Polovi Flóra, Pluhár Krisztián, Sztojka Lara, Vincze Lilla

5.b osztály:
Csizmadia Dorottya, Dudás Dávid, Gertner Anna, Mester Dorina, Mikola Zétény, Mozsonyi Zsolt, Mudra Nilla, Németh Bálint, Straub Roland, Tésenyi Máté

7.a és 7.b osztály:
Dudás Viktor, Kis-Halas Emma, Kosztolányi Róbert, Mudra Bendegúz, Tóth László Szekeres Bella, Horváth Dominik, Kasza Máté, Komjáthy Kamilla Erzsébet, Szabó Gréta