Újabb nemzetközi projekt iskolánkban!

Iskolánk három éve csatlakozott az iskolák legnagyobb európai közösségéhez, az eTwinninghez. A már több mint 14 éve működő eTwinning, Európa különböző országaiban található köznevelési intézmények kapcsolatfelvételét, közös projektek indítását, együttműködését támogatja.
Az elmúlt években tanulóink 7 nemzetközi projekt részesei lehettek.

Az idei első,  „In verschiedenen Sprachen” című nemzetközi projektben a 6. b osztály német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai vettek részt, 11 ország hasonló korú diákjaival együttműködve. A projekt, több, mint egy hónapig tartott. A tanulók videót forgattak, amelyben németül és saját anyanyelvükön is bemutatkoztak egymásnak.

Közösen készítettek szótárt, képeslapokat, majd egymást segítve, megpróbáltak társaik anyanyelvén is bemutatkozni. Ezeket a próbálkozásokat is videóra vették és nagy izgalommal mutatták meg egymásnak a Nyelvek Európai Napján. Diákjaink nagy örömmel fogadták horvát, szlovén és francia anyanyelvű gyerekek magyar nyelvű bemutatkozását.

Hogyan ünneplik más országokban a karácsonyt?

Iskolánk 7. osztályos német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai idén is részt vettek egy karácsonyváró nemzetközi etwinning projektben, amelynek címe „Hogyan ünneplik más országokban a karácsonyt?”
Négy ország (Lengyelország, Szlovákia, Németország, Magyarország) diákjai írtak egymásnak jókívánságokat, küldtek ajándékokat, videó üzeneteket. A projekt nyelve a német volt.

Projekt iranyítója: Nagyváradiné Horváth Mónika

“Az én pillangóm…”

„Az én pillangóm azt meséli, hogy…” címmel újabb nemzetközi etwinning projektben vett részt iskolánk. Ezúttal a 6. évfolyam német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai Nagyváradiné Horváth Mónika tanárnő segítségével készítettek papírból pillangókat és mutatták be rajta Magyarország, Budapest, a Balaton valamint Pécs és Siklós nevezetességeit német nyelven.
Ezek a lepkék Horvátországba, Franciaországba, Lengyelországba, Törökországba, Görögországba és Litvániába repültek, reméljük az ottani résztvevő gyerekek nagy örömére. Természetesen mi is kaptunk a fenti országokból bemutatkozó pillangókat, ami egy kiállítás keretén belül az iskola valamennyi diákja számára megtekinthető.

Karácsonyi képeslapok

Iskolánk 7. b osztályos tanulói Nagyváradiné Horváth Mónika tanárnő segítségével egy nemzetközi karácsonyi projektben vettek részt.
14 európai ország 22 általános iskolája kívánt egymásnak boldog karácsonyt, saját készítésű képeslapon saját anyanyelvén és angolul. A gyerekek nagy lelkesedéssel készítették az üdvözlő lapokat és nagy izgalommal várták európai társaik képeslapjait.