Projektzáró

Iskolánkban véget ért a Nemzeti Tehetségprogram keretében megvalósuló NET-generáció kalandozásai címet viselő -egész tanévet átölelő- programsorozat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton nyertes projektünk a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítését tűzte ki célul.

A programban 30 tanuló vett részt 2 pedagógus vezetésével. 10 fős csoportokban egy-egy téma köré szervezett foglalkozássorozat keretében olyan ismeretekkel gazdagodtak, amelyeket a későbbiekben be tudnak építeni a tanulmányaikba.

ÖKOLÓGUSOK csoport témája a környezettudatosság, szelektívhulladékgyűjtés volt. Ennek keretében újrahasznosítható hulladékokból készítettek plakátokat, alkotásokat, társasjátékokat. Online képregények és bemutatók készültek lakóhelyünk, környezetünk értékeinek bemutatására, felhívva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az elsajátított ismeretekből tankockák (Learningapps) készültek, amelyet mások is bármikor kipróbálhatnak.

GEOMATEKOSOK csoport tagjai a matematikai és geometriai ismereteiket bővítették térbeli építőjátékok (Zometool, Geomag) segítségével. Emellett megismerkedtek a GeoGebra programmal, valamint egy játékkészítő programmal is (Kodu). Ennek segítségével készült játékot a többiek is kipróbálták.

KÓDOLÓK csoport tagjai a kódolás, programozás világába nyertek betekintést. A titkosírások történeti áttekintése után maguk is készítettek titkosírásokat, QR-kódokat. Ezen ismeretek birtokában készítettek egy társasjátékot. Megismerkedtek egy programozást tanító programmal is (Scratch).

Mindhárom csoport tanulói egy-egy foglalkozás keretében újrahasznosítható hulladékokból robototokat építettek, majd egy számítógépes program segítségével irányították, programozták őket.

Egy délután az ÉlményMűhely szervezésében a da-Vinci dekódolásról szólt.

A játékos ismeretszerzés mellett két alkalommal egy-egy napos kiránduláson látogatást tettünk Budapesten a Microsoft Magyarország Kft.-nél és az MTA SZTAKI-nál; valamint a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében és Botanikus kertjében.

Élményműhelyesek beszámolója
Képek a foglalkozásokról
Projektzáró